April 11, 2015

Kevätsiivouksen hyväntekeväisyystuloksia

Muistatteko, kun maaliskuussa tehtiin kevätsiivousta? Minähän siivosin silloin pääasiassa vaatekaappia ja vein tavaroita hyväntekeväisyyskauppaan, tuensaajaksi valikoitui monivammaisten tukijärjestö SCOPE.

Hyväntekeväisyys on täällä Englannissa näkyvämpää kuin Suomessa ja ”kunnon kansalaiset” ja yritykset osallistuvat aktiivisesti. Meidänkin pienessä firmassamme johtajilla on omat hyväntekeväisyysproggiksensa, joiden hyväksi he järjestävät vapaa-ajallaan erilaisia tapahtumia, on ollut esimerkiksi golfkisaa Afganistanin veteraaneille ja laskuvarjohyppyä. Lapset opetetaan jo pienestä pitäen antamaan vähäosaisille, päiväkodeissa ja kouluissa on harva se viikko jonkinlaista tapahtumaa, jonka varjolla kerätään rahaa hyvään tarkoitukseen. Tyypillisesti kaupungin keskustassa High Streetin varrella on vieri vieressä siistejä hyväntekeväisyyskauppoja, joissa tavarat ovat kauniisti esillä.

Hyväntekeväisyysjärjestöjen rahankeruuta vauhdittamaan on myös kehitetty ns. Gift Aid –järjestelmä, johon kaikki täällä veroja maksavat voivat liittyä. Minutkin värvättiin heti SCOPEn liikkeeseen kassieni kanssa astuessani järjestön Gift Aid –asiakkaaksi. Lyhyesti sanottuna se siis tarkoittaa sitä, että kun järjestö myy lahjoittamiani vaatteita 10 punnan edestä, saa järjestö valtiolta lisäksi 25% eli kaksi ja puoli puntaa lisärahaa. Lisäksi suurituloisia eli enemmän veroja maksavia kannustetaan hyväntekeväisyyteen myös siten, että he voivat hakea valtiolta hyvitystä lahjoituksestaan (käsittääkseni 20% hyväntekeväisyysjärjestön saamasta kokonaislahjoituksesta). Ihan mielenkiintoinen järjestelmä.

Järjestöt joutuvat luonnollisesti pitämään tarkkaa kirjaa lahjoituksista ja lahjoitettujen tuotteiden myynnistä. Itsekin sain SCOPElta juuri sähköpostilla raportin, että he olivat raportointijakson loppuun mennessä saaneet lahjoittamieni tuotteiden myynnistä 37,50 puntaa (eivät sentään listanneet myytyjä tuotteita). Minulla on nyt kolme viikkoa aikaa ilmoittaa järjestölle, jos olenkin muuttanut mieleni ja haluankin pitää itse rahat, vähennettynä heidän hallintokuluillaan tietysti. No, en ole, haluan edelleen tukea järjestöä, ja kotona onkin taas uusi säkillinen tavaraa menossa samaan hyväntekeväisyyskauppaan. Kevätsiivous se vaan jatkuu.

Miten sinun kevätsiivousprojektisi on edennyt? 

No comments:

Post a Comment