November 08, 2014

Lämmityslaitteita Englannin talveen

Suomeen on satanut ensilumi ja päästy nauttimaan jo ihan kunnon talvikeleistä. Minäkin pääsin viime viikolla yhtenä aamuna autonskrabauspuuhiin, lämpötila oli -1,5. Onneksi oli Suomesta ostettu jääskraba tallella!

Vaikka täällä ei juuri lunta ja pakkasta (vielä) olekaan, niin kyllä täälläkin siis jo talvi näkyy. Jos ei muualla, niin kaupoissa, Ottaen huomioon, ettei täällä juuri mitään paukkupakkasia ole, tarjolla on yllättävän hyvä valikoima erilaisia villa-(akryyli)-pipoja, -huiveja ja -käsineitä.

Mutta Suomeen nähden erilaista täällä ei ole pipot ja käsineet, vaan ihan muut tuotteet. Tohvelivalikoima on ympärivuotisestikin aika kattava, mutta näin syksyllä kauppojen valikoimat vähintään kaksinkertaistuvat. Mitäs tuumaatte tästä?

Pieni otos lähistön supermarketista. Vaikka minulla ei tarvetta moisille olekaan eikä tulisi varmaan oikeasti käytettyä, niin tunnustan hiplailleeni näitä tällaisia muutamaankin kertaan.

Ja Englanti ei olisi Englanti ilman kuumavesipulloja. Nekin ilmestyvät kauppojen hyllyille näin ilmojen viilettyä.
Kuka arvaa, mikä tässä on kuvassa?
No sehän on tietysti sellainen lattialle oven eteen laitettava pötkylä - estämään vetoa siis. Nämäkin suosittuja sesonkituotteita täällä.

Kuinkas kylmä täällä sitten oikein onkaan? No, tänään on ollut sellainen mukava +13 ja vesisadetta (ja ihan himskatin kova ja kylmä tuuli). Ja kyllä, tuo on ulkolämpötila, vaikka joku voisi noista ylläkuvatuista varusteista saada kuvan, että sisälämpötilasta tässä puhutaan. Ei sentään, enkä nyt ota kantaa paikalliseen rakennustapaan tässä yhtään, mutta jos suuntaatte tänne näin kylmemmän sään aikaan, kannattaa pitää nämä perinteiset lämmikkeet mielessä.

Oletteko te joskus turvautuneet kuumavesipulloon?

4 comments:

 1. Kuumavesi pullon ostin kun olin kymmenen vuotta sitten opiskelemassa Lontoossa ja jonkun kerran se on lämmittänyt mökillä keväällä sänkyä. Juuri ajattelin, että mun pitää ostaa uudet tollaiset "aamutohvelit". Noista varmasti löytyisi sopivat :). Eipä uskoisi, että on marraskuu. Lämpömittari näytti päivällä +9.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuli varmasti täällä ihan käyttöön tuo kuumavesipullo :) Ja tosiaan täällä kyllä tohvelivalikoimaa riittää, varmasti löytyy sopivat joka makuun.

   Delete
 2. Eihän sitä sisällä palelisi JOS raaskittaisiin lämmittää! Lämpö kun on ainakin suomalais-englantilaisella sukulaisperheellä päällä vain kun ollaan itse kotona HEREILLÄ. Siis kun tulet hyytävästä kosteudesta kotiin iltapäivällä/illalla, siellä on kylmä. Siellä on jäätävän kylmää myös aamulla vaikkapa pääsiäisen aikaan - ja kylppärin ainoa tuuletus on avattu ikkuna, eipä siinä kauan stepata suihkun jälkeen ennen kuin on jo paksu villapaita päällä. Myös se kylpypyyhe, jota edelliskerran käytit edellisaamuna on nihkeän kylmän kostea, se kun ei ehdi tuolla kuivua...Keittiön laattalattialle en astuisi suin surminkaan ilman tuollaisia paksuja teddytossuja (ja hetken päästä varpaat on hikisen kosteat siellä tossuissa ;) Ihana Englanti, sinne lähtiessä kyllä muistaa varustautua. Sitten kun on paksu flanellipyjama matkassa ja on yötä muualla kuin 'koto-oloissa' niin hikeä pukkaa paksujen vällyjen ja ylilämmitettyjen makkarien maailmassa! Siinä ei haittaa, jos ikkunankamanasta vähän vetääkin - vetää vain eteen paksut vuoratut verhot - missään muualla en ole niihinkään törmännyt kuin saarivaltakunnassa. t. Margit

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahhahaa, osuit kyllä ihan naulan kantaan, se on juuri noin! Eli täällä siis talojen lämmityslaitteet ovat sellaisia ohjelmoitavia, ja ne tosiaan ohjelmoidaan yleensä niin, että lämmitys on pois päältä, kun asukkaat ovat töissä, samoin yöllä pois päältä, sillä kyllähän se tunti aamulla ja toinen kotiintultaessa ja ehkä vielä hetki ennen nukkumaanmenoa riittää. Muka. Kylppärin ilmastointilaite on yhtä kuin ikkuna. Ja lattialämmitys on käytännössä tuntematon käsite, ja ilmeisesti lattiaeristyskin... Niin, ei se jatkuva lämmityskään välttämättä mitään lämpöä takaa, meilläkin oli vanhassa talossa ulko-oven ympärillä sellaiset raot, että näki ulos asti. Tuulikaappi, mikä se on? Kaksikertaiset ikkunat ovat täällä uusinta uutta. Tästä kun laskee yhtälöä, niin ei mikään ihme, että täällä talot ovat kosteusvaurioisia ja homeisia. Onneksi uudisrakennuksessa asiat ovat hiukkasen paremmalla tolalla!

   Delete