November 20, 2014

Juniori sairastaa

Syksy ja flunssakausi. Meidän perheessä aikuiset ovat vielä toistaiseksi säästyneet, mutta Junioriin on iskenyt pöpö. Flunssapöpö sinänsä ei vaikuta kovinkaan ärhäkältä, mutta ikävän asiasta tekee lapsen astma. Se nimittäin aiheuttaa sen, että kun oikeanlainen pöpö iskee, muuttuu hengitys tiukaksi ja työlääksi vinkunaksi, mikä tietysti aiheuttaa väsymistä ja voimattomuutta. Ja kaikki tämä voi tapahtua melkeinpä silmänräpäyksessä: aamulla lähetät terveen lapsen päiväkotiin ja illalla kotona lapsi on sairasvuoteella.

Onneksi tämä paljon parjattu NHS vaikuttaa täällä uudessakin kotikaupungissa toimivalta. Soitin lääkärille klo 8.20 ja sain ajan tuntia myöhemmäksi. No, lääkäri olikin sitten mukavat 40 minuuttia myöhässä, mutta kun vihdoin pääsimme vastaanotolle, suli orastava kiukku samantien. Oli ehkä mukavin lääkäri ikinä! Todella hyvä lasten kanssa, kyseli Junioriltakin siinä tutkimisen ohessa, että mitenkäs se äiti on tänään voinut, pikainen keskustelu ja tuote-esittely erilaisista astmainhalaattoreista (kun pyysin vaihtamaan yhden, koska sen mekanismi on epäluotettava ja liian vaikea Juniorin itse käytettäväksi, vaihtoi) ja niiden sopivuudesta eri-ikäisille, Suomen ja Englannin rokotusohjelmien vertailu, flunssarokoteasiaa ja loppuun vielä noin seitsemän high- ja low- ja mitälie-vitosta lapsen kanssa. Kyllä siinä varmaan hiukan enemmän meni aikaa, kun virallinen tapaamisen pituus eli 10 minuuttia, mutta taisin hiukan nauraa ääneen, kun kävelimme ulos vastaanotolta, niin hyvä mieli jäi.

Lasten reseptilääkkeethän ovat täällä maksuttomia, mikä on kieltämättä ihan mukavaa. Meillä oli lääkepussissa kahta eri lääkettä ja keuhkojen mittausvempain, jota täytyy vielä kyllä tutkia (vaikuttaa enemmän huvilta, mutta ehkä siitä jotain hyötyäkin on).

Suomesta muistan, että ainakaan perhepäivähoitaja ei antanut lapsille mitään lääkkeitä. Päiväkotien käytännöistä en tiedä, kun ei ole kokemusta, mutta olettaisin, että samoilla linjoilla ollaan. Täällä on toinen tapa toimia, päiväkodissa voivat antaa ja antavatkin (vanhempien suostumuksella) kuumeiselle lapselle parasetamolia ainakin yhden kerran, usein kaksikin, jotta lapsi jaksaa olla päivän loppuun asti päiväkodissa. Meitä ei ole kertaakaan vielä soitettu noutamaan lasta kesken päivän kotiin, vaan jos kuume nousee päivän aikana, voi olla ainakin siis sen päivän loppuun hoidossa. Seuraavana päivänä onkin sitten paras joko olla oikeasti terve tai pysyä kotona. Meillähän oltiin tänään jo heti aamusta sellaisessa kunnossa, ettei päiväkotiin ollut asiaa.

Mutta siihenhän ne hyvät puolet sitten loppuvatkin. Sairaan lapsen hoitaminen kotona on täällä palkatonta, eli tilipussi kevenee samantien päivän palkan verran. Isovanhemmat ja muut hoitoverkostot ovatkin kullan arvoisia. Meillä onneksi mies voi suht helposti tehdä töitä kotoa, joten se vähentää perheen kokonaisansionmenetyksiä.

Käväisimme Juniorin kanssa lääkäri- ja apteekkireissun jälkeen vielä ruokakaupassa, ja sen jälkeen pieni olikin sen verran valmista poikaa, että nukahti kotimatkalla autoon. Kantotekniikkani on onneksi hioutunut ja onnistuin siirtämään uinuvan pienokaisen jatkamaan unia omaan sänkyynsä. Eiköhän kunnon päiväunet karkoita mokoman pöpön!

PS: Selvennykseksi vielä, että Juniorin astma ei ole pahaa laatua, vaan vaivaa oikeastaan vain, jos mukaan kuvioon tulee myös jonkinlainen flunssapöpö. Kissat eivät vaikuta Juniorin astmaan millään tavalla, tämän on todennut useampikin lääkäri jo Suomessa.

2 comments:

 1. Hei, tuota astman laatua varmaankin kutsutaan infektioastmaksi. Meillä tytöllä oli pienenä.
  Tosi kiva blogi sinulla, kiitos!
  Terkuin Johanna järvenpäästä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei vaan, juuri näin on, onneksi nyt Juniorin kasvaessa ja vahvistuessa päästään hiukan helpommalla! Kiitokset itsellesi kivasta kommentista, mukavaa kevätpäivää!

   Delete