October 19, 2014

Korkeuksissa - High

Käväisin pitkästä aikaa vähän isossa kaupungissa, Tate Modernin Malevits-näyttely on esillä vielä viikon, ja sehän piti tietysti käydä katsomassa, kun vielä ehti. Hieno oli, tykkäsin kovasti. Mutta koska olen Tate Modernista kirjoitellut jo muutamaankin kertaan aiemmin, ei siitä sen enempää nyt, vaan enemmän yhdestä toisesta, ihan erilaisesta paikasta, jossa kävin.

The Malevich exhibition is still on next week at Tate Modern, saw it and liked a lot, but as I have written about Tate Modern earlier let's leave that and look at something totally different.
Kuka arvaa? Aika korkealla olin, itse asiassa Euroopan korkeimmassa pilvenpiirtäjässä. Shardissa.

Can you guess? I was quite high. The highest skyscraper in Europe. The Shard.

Mietiskelin viikolla monen monta kertaa, menisinkö päivällä valoisan aikaan, vaiko illalla, kun kaupungin valot ovat parhaimmillaan. Eka kerta oli nyt siis kaupungin valojen ihailua, mutta näkymät olivat kyllä sen verran huikeat, että ehkäpä täytyy mennä uudestaan jonain kauniina aurinkoisena päivänä. Nyt olin paikalla juuri hämärän laskeutuessa ja illan pimetessä.

It was a difficult choice. Go daytime and see far far away or in the evening when the city lights are at their best. Well, you can see my choice but the view was so magnificent that I just might have to go again on a beautiful sunny day. 
Pilvenpiirtäjään mennessä mennään lentokenttämäisen turvatarkastuksen läpi kahdella supernopealla hissillä korkeuksiin, ensin 33. kerrokseen ja sen jälkeen 68. kerrokseen, josta sitten voi kävellä portaita pitkin vielä 69. ja 72. kerroksiin, 245 metriin. Shard on vielä sitäkin korkeampi, kaikkiaan 309 metriä, mutta ihan ylimpiin kerroksiin ei yleisö pääse.

After an airport-like security check you take two super fast lifts, first to 33rd floor and then up to 68th floor from which you can take stairs to 69th or even 72th floor, 245 m. And the Shard is even higher than that, about 309 m in total, but the public is not allowed on the top floors.

Kävijät valokuvataan ruotsinlaivatyyliin sisälle mennessä, ja poistultaessa saa sitten ostaa tuotoksia omalla kuvallaan varusettuna. Itse näytin siltä, etten edes katsonut kuvaa tai oliko mahdollisesti tarjolla muitakin tuotteita, saati niiden hintoja. Olenko maininnut, että skandinaavinen ohut hiuslaatu, paikallinen ilmankosteus ja reipas kävely julkisten kulkuneuvojen perässä eivät ole se kaikkein paras yhdistelmä?

There is a photographer at the Shard entrance hall and all visitors will have their pictures taken when entering the building. Then when leaving it is possible to buy your picture, but as I looked as I did I didn't even bother to see my picture or if there were any other products, or their prices. Have I mentioned before that thin Scandinavian hair type, local humidity and brisk walk around the borough when trying to catch public transportation are not the best possible combination?

Shardiin (kuten yleensä täällä muihinkin nähtävyyksiin) kannattaa varata liput etukäteen. Ei siksi, että olisi välttämättä ruuhkaa, nyt ei ainakaan ollut, mutta etukäteen varaamalla säästää ihan selvää rahaa, nyt netistä edellisenä päivänä ostamani lippu oli vitosen halvempi kuin ovelta ostettu. Itse sijoitin tämän säästön lasilliseen shampanjaa, joka ei ainakaan huonontanut näkymiä.

Book tickets online in advance, not just to save you from queueing (wasn't busy at all when I went) but also money. I saved 5 quid which I invested in a glass of champagne that made the view even better.
Melko tyyristä on, mutta kyllä suosittelen. Näköalakerrokset löytyvät täältä ja pilvenpiirtäjässähän voi tietysti myös syödä, ravintoloista lisää täällä.

More about the view here and of course there are restaurants and bars in the skyscraper, too, more about them here.

No comments:

Post a Comment