September 17, 2014

El Teide

Niin kuin mainitsin aiemmin, emme lomallamme tehneet ihan hirveästi, vaan aika pitkälle mentiin pienen vesipedon eli Juniorin tahtiin. Sinänsä Teneriffalla on kyllä paljon tekemistä ja näkemistä, rantaelämän lisäksi tarjolla on mm. vesipuistoa ja eläintarhaa, kasvitieteellistä puutarhaa ja luonnonpuistoa, valaiden bongausta ja urheilua jos jonkinlaista. Meidän lomakotimme sijaitsi siis saaren etelärannalla, joten nämä nähtävyydet ja aktiviteetit eivät olleet ihan vieressä, mutta autolla ihan näppärästi saavutettavissa kyllä.

As I mentioned earlier we took it quite easy on our holiday this time and didn't really do that much what comes to activities. This doesn't mean there isn't much to do on the island, on the contrary, there is a lot, waterparks, zoo, botanical garden, national parks, whale watching and all sorts of sports, to mention a few. Our holiday home was located on the Southern coast of Tenerife which is a little drive from everything but everything is easily within reach.

Teneriffan suurin nähtävyys (ainakin kooltaan, jos ei muuten) on tietysti saaren tulivuori El Teide, joka on itse asiassa maailman kolmanneksi korkein tulivuori, 3718 metriä merenpinnasta. Vuori ja sen ympäristö Las Canadas on luonnonpuistoa ja Unescon maailmanperintökohde ja kyllä todellakin näkemisen arvoinen.

The biggest tourist attraction (at least in size :) ) in Tenerife is of course the volcano, El Teide, which actually the third biggest volcano in the whole world, highest peak 3178 m above sea level. The volcano and its surroundings Las Canadas are part of a national park and also on the Unesco World Heritage List. And definitely worth seeing.
Ajelimme hissukseen ylös vuorelle mutkaista tietä pitkin ja pysähtelimme useampaan otteeseen ihailemaan maisemia. Automatkamme lomakodista El Teiden köysiradan ala-asemalle kestikin näin pari tuntia.

We drove slowly up to the mountain and stopped a few times to enjoy the views and it eventually took us two hours to drive the small road up to the lower station of the cable car.
Vuorilla kun ollaan, on kasvillisuus sen mukaista. Rannan palmut vaihtuivat nopeasti ensin viinitiloihin (nehän edellyttävät sitä pikkupakkasta) ja sitten havupuihin kuten saarten ihan omaan lajiin, kanarianmäntyyn. Paikoittain tuliperäisessä maassa on runsasta kasvillisuutta, mutta toisaalta näkymät ovat suurelta osin myös tällaiset:

When driving higher you can clearly see the change in vegetation. Palm trees quickly change to vineyards and then pine trees like islands own Canary Island Pine. On the other hand the scenery is really green and rich but big part also looks like this:

Perillä köysiradan ala-asemalla koitti kuitenkin pettymys: köysirata oli suljettu kovan tuulen vuoksi eikä huipulle siis ollut asiaa. Pahus. Tieto olisi varmaan ollut vuoren nettisivuilla, mutta sanoinko jo, ettei meillä ollut villassamme omaa nettiyhteyttä, emmekä oikeastaan olleet internetistä lomallamme edes kiinnostuneita? No, jälkeenpäin selvisi myös, että eipä sinne vuoren huipulle taida muutenkaan olla asiaa ilman ennakkovarausta. Liput voi ostaa myös netistä. 

But when we arrived at the lower cable car station to our disappointment we learned that the cable car wasn't operating due to wind so we couldn't reach the top of the mountain. Well, we also learned that it might be a good idea to book your tickets online in advance which we obviously hadn't done so... 


Mutta ei voi sanoa, että olisimme sittenkään olleet niin kauhean pettyneitä, sillä maisemat olivat aika huikeat tälle ala-asemallekin mennessä, ja olimme jo tähän mennessä nähneet paljon sellaista, mitä emme aiemmin olleet nähneet. Ja olimmehan me sentään 2356 metrin korkeudessa.

Can't say we actually were too disappointed after all as on our way up to the lower cable car station we had already seen beautiful views and learned and seen things we had never seen before. Plus we still were 2356 m high.

Alas vuorelta ajaessamme pysähdyimme syömään puolimatkan krouviin eli Vilaflorin kylään, joka on Espanjan korkeimmalla sijaiseva kylä. Puikkelehdimme pikkuisen kylän kapeaakin kapeammilla kaduilla Casa Panan ravintolaan, joka olikin oikea helmi. Viehättävä pieni viiniköynnösten suojaama terassi ja paikalliset herkut ja viini, nam nam. Kannattaa poiketa, jos sinne päin satutte.

On our way down the volcano we stopped for lunch in a beautiful little village called Vilaflor. Lovely small village with extremely narrow streets that took us to a picturesque restaurant called Casa Pana. Terrace covered by vines, local food and wine, yummy!

Ja illaksi omaan lomakotiin, uima-altaalle, rapuja omasta grillistä ja juomaksi espanjalaista kuohuvaa. Ei hassumpi päivä :)

Back to holiday home and pool, prawns from our own barbecue for dinner with some Spanish sparkling, not bad at all :)

2 comments:

  1. Kivalta kuullosti reissu ja ravintola, pääsittehän te aika korkealle silti. Me ei ehditty ollenkaan käymään Teidellä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu oli kyllä mukava päiväretki, vaikka ei ihan huipulle asti päästy, ensi kerralla sitten :)

      Delete