August 27, 2014

Puutarhauutisia

Tähän aikaan vuodesta innokkaat puutarhurit yleensä nauttivat uudesta sadosta ja koko vuoden - ja vuosien - työn tuloksista. Vaan meillä on tänä vuonna pelkkää tyhjää. Tabula rasa, niin kuin sanotaan.

Uudessa kodissa on siis myös uusi, pieni piha. Rakennuttaja oli laittanut pihaan nurmikon, muutaman laatan terassiksi ja poluksi ja jotain pensasaitaa. Olen niin onneton puutarhuri, etten puskaa tunnista, mutta ehkä tuo jossain vaiheessa selviää.

Kuten ehkä saatatte muistaa, on Mies innokas grillaaja, ja hänen päällimmäisenä huolenaan olikin tietysti rakentaa takapihalle paikka tuolle kaikkein tärkeimmälle (grillille siis) ja muutenkin ajanvietolle. Ja eipä aikaakaan, niin meille oli ilmestynyt ihan kunnon kokoinen terassi. No, ei se nyt ihan tuosta vaan ilmestynyt, kyllä Mies ahersi siinä tovin jos toisenkin, ja Junioria ja minuakin tarvittiin välillä. Täydelliset puutarhakalusteet ovat vielä haussa, mutta uuden lemmikin löysin sentään.

Samasta terassilaudasta rakennettiin korotettu kasvimaa pihan aurinkoisemmalle laidalle ja terassin alta pelastetut pihalaatat siihen vierelle poluksi. Kokoa kasvimaalle tuli noin metri kertaa kolme ja puoli eli ei mikään suuren suuri, mutta kyllä siihen yrtti jos toinenkin mahtuu. Istutin keittiön ikkunalaudalla majailleet yrtit samantien ulos, mutta muuten kyllä kasvimaa jää odottamaan ensi vuotta. Paitsi ehkä valkosipulia laitan muutaman kynnen. Ja varmaan kyllä täytyy muutama kukkasipulikin laittaa...
Ihan ilman istutuksia ei silti tietenkään ole selvitty :) Noiden keittiöyrttien (minttu, basilika, rosmariini) lisäksi etupihan puolelle ovat löytäneet tiensä raparperi, punaherukka ja pensasmustikka. Punaherukka on sen verran komean kokoinen, että pääsemme varmaan jo ensi kesänä leipomaan piirakan omista marjoista (jos pensas siis sinne asti noin niin kuin muuten selviää...).


Pensasmustikoita ostin ajattelemattomuuksissani vain yhden, mutta kyllähän tuolle vielä kaverin ehtii hankkia. Vielä on ostoslistalla karviainen (täällä muuten myydään kovasti Hinnonmäkeä) ja syreeni. Magnoliapuusta taidan sitten kuitenkin joutua luopumaan, ellen sitten tingi kirsikkapuusta, molempia en varmaankaan saa.

Kuulostaa kovasti vain pelkältä hyötypuutarhalta, mutta kyllä niitä kukkiakin tuonne saadaan mahtumaan. Jos ei muualle, niin seinälle. Ostin nimittäin kaksi seinälle ripustettavaa lokerikkoa, joihin ajattelin ainakin orvokkeja. Nämä ovat sellaisia pienten kasvien paikkoja, alimpaan kerrokseen voisi laittaa jotain kevyttä roikkuvaa, lobeliaa ehkä. Ideoita otetaan vastaan :)

Jaa niin, mitä olisikaan englantilainen puutarha ilman laventelia? Minäkin istutin heti ensi töikseni paraatipuolelle pari puskaa, jotka näyttävät kotiutuneen ihan hyvin. Kuvaa en nyt muistanut ottaa. Pari englantilaistumispistettä siis kerätty taas!

6 comments:

 1. Kivan näköistä! Tässäpä vinkki kukkatelineelle (tai kissan pediksi, jos lauma lisääntyy) - Kati

  http://www.ojega.fi/myymalatuotteet/verkkokorit/koriteline-sis-nelja-koria/5432022-5915465.wf

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja jopas on kiva teline tuo, ja tuskin kisutkaan kieltäytyisivä :)

   Delete
 2. Upean terassin on miehesi tehnyt ja tuo elefantti sopii todella hyvin terassille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuh, terassinteko oli tosiaan ensimmäinen urakka ja hyvä tuli. Kohta ryhdytäänkin sitten vajan rakennuspuuhiin.

   Delete
 3. Onnea uuteen kotiin! Millainen naapurusto teilla on? Oletko kenties kerinnyt tutustua uusiin naapureihin viela? Terassi on tosi kiva, nappara mies sulla :-)

  -NordicInKent-

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja jokos voi sanoa, että samoin? Ollaan jo hiukan tutustuttu naapureihin, mukavalta vaikuttaa kaikin puolin :)

   Delete