February 08, 2014

Mitä kaikki maksaa?

Sorry, not available in English, but hey, you already know the prices and cost of living here anyway :)

Olen muutamankin kerran kirjoittanut ostoksillakäymisestä, joten ajattelin nyt hiukan valottaa tätä täkäläistä hintatasoa. Yleisesti ottaenhan Lontoo on kallis kaupunki. Talouselämä julkaisi tammikuun puolivälissä erään listan maailman kalleimmista kaupungeista ja sen mukaan Lontoo on elinkustannuksiltaan maailman kallein kaupunki. Helsinki löytyi tässä listauksessa sijalta 22. 

No, todelliset kustannuksethan tietysti riippuvat monesta asiasta, mm. missä ja miten asut, kuinka elät ja millaiset kulutustottumuksesi ovat, mutta ei täällä halpaa kyllä todellakaan ole. Jotenkin sitä kuvitteli, että Suomi on kallis maa, mutta kyllä kylmä totuus paljastui täällä aika pian ruokakaupassa ja kaasulaskun saapuessa.

Maitoa myydään erikokoisissa kannuissa, isoin eli 4 pint/2,272 litraa maksaa £1.29 - litrahinta on tietysti kovempi, jos ostaa pienempiä purkkeja. Jaa, taitaa jossain olla tarjolla isompiakin purkkeja ja maitoa voi myös ostaa pussissa. Tarjolla on muuten myös vuohenmaitoa.

Marketin oma maustamaton jogurtti 500 g maksaa 49p, muuten vastaavankokoisten jogurttipurkkien hinnat alkavat tarjouksien punnasta ja huitelevat siitä sitten ylöspäin. Tämänhetkinen Taaperon suosikki on luumujogurtti, joka maksaa £1.19 /450g. Pikkupurkkeja en osta, joten niiden hinnoista en tiedä.

Meillä syödään aamuisin yleensä kaurapuuroa, hiutaleet maksavat £1.59 /1,5 kg.

Leipä, joka siis yleisesti ottaen tarkoittaa paahtoleipää, £0.75 / 400g . Ihan perusvaalean paahtiksen lisäksi löytyy myös runsaasti erilaisia kokoviljaisia, "tummia" paahtoleipiä, ja löysin myös saksalaisena myytävän ruisleivän, joka vastaa ehkä meikäläisiä Pirkka-viipaleita, ei ihan niin jyväinen kuin Real. Kuusi aika pientä täysviljasämpylää maksaa £1.60. Mainittakoon, että kilon paketti lisää-vain-vesi -tyyppisiä ciabattajauhoja, joista siis tulee yksi valtavan kokoinen leipä, maksaa punnan.

Naudanjauheliha 500 g maksaa £4.50 - samoin kuin n. 450 g kanaa. Kaupassa on tosin jatkuvasti tarjous 3 pakettia lihaa/kanaa tms. £10, ja tietysti tämän tarjouksen hyödynnän ja pakastan. Vastaavia osta monta - maksa vähän vähemmän -tarjouksia on muutenkin todella paljon.

Hedelmät ja kasvikset myydään täällä usein kappalehinnalla, ja myös niissä on usein paljoustarjouksia. Omenat ovat lajista ja merkistä riippuen n. 30-55p/kappale, edullisimmat reilunkaupan banaanit maksavat 68p/kg. Paprika maksoi viimeksi kauppareissulla 80p/kpl.

Ruokakaupasta saa kaupan oman merkin halpisvalkkaria reilulla neljällä punnalla, en ole tuota kokeillut tosin, joten laadusta en tiedä. Viinien suhteen olen jotenkin jäänyt suomalaiseen "kympin viini" -loukkuun, mutta ehkä nämä kymmenen punnan viinit ovat sitten hiukkasen "parempia" kuin ne Suomen kymmenen euron pullot. Marketin "no on tää nyt vähän..." -rosekuoharia saa muuten pullon vitosella ja parempi ihan ok brut-pullo maksaa kympin. Keltanen leski onkin sitten muistaakseni jo ihan melkein Suomen hinnoissa hiukan yli £30.

Käymme ulkona syömässä tai tilaamme ruokaa kotiin suht usein. Käsiini sattui nyt thaipaikan kuitti, jonka mukaan maksoimme peruspääruoasta £5,85 ja limupullosta £1,80. Pubissa syö hampurilaisen ranskalaisilla noin 7 punnalla. Yleensä kyllä hinnat on hiukkasen enemmän.

Valinnanvaraa täällä on enemmän kuin Suomessa, ja tuotteita löytyykin monessa hintaluokassa, eli jos ei aina välttämättä halua sitä maailman tunnetuinta ja Suomestakin löytyvää merkkiä, niin vaihtoehtoja löytyy. Etenkin tämä pätee vaatteiden ja kenkien osalta. Esimerkiksi ostin laadukkaat nilkkurimalliset kengät hintaan £49,50 ja kesäkenkiähän löytyi omaan kaappiin hintahaitarilla £8...22, mikä on kyllä melko edullista, etten sanoisi. Täällä myös kokovalikoima on isompi, isojalkainenkin löytää kenkiä suht helposti ja riittävän pitkiä housujakin on tarjolla useimman ketjun tall-mallistossa.

Globaalissa maailmassa kun eletään, on tietysti aina välillä hauskaa verrata hintalappujen merkintöjä, niissähän kun vaatekaupoissa yleensä on hinnat paitsi puntina, niin myös euroina ja parina muunakin valuuttana. Yleensä ei mielestäni ole suuren suurta hintaeroa ollut, mutta kas, viikko sitten reissulla huomasin, että Espritin villatakki maksaa täällä £30, mutta euroina hinta onkin 40€ eli säästeliäimmät Esprit-fanit, tervetuloa ostoksille!

Huom. tätä kirjoittaessani Suomen Pankin mukaan £1 = n. 1,20 €.

No comments:

Post a Comment