February 24, 2014

Juustoherkkuja - Cheese Treats

Armottoman bailaamisen jälkeen on mukava a) viettää rento sunnuntai ja b) palata maanantaina arkeen. Ajattelin kuitenkin vielä palata lauantai-illan huumaan eli siihen aikuisten osioon, fondue-iltaan.

After hard partying it is nice to a) relax and do nothing all Sunday and b) get back to normal on Monday. I thought I’d go back to Saturday Night Fever and the the grown-up part of it, the cheese fondue.

Jos luulit, että juustofonduen teko on hankalaa, niin voin vakuuttaa, että ei suinkaan, se on oikeastaan todella helppo ja nopea ja vielä täyttäväkin illanistujaisruoka. Koska meillä vietettiin juhlia koko päivä, en ehtinyt tekemään valmisteluja, mutta herkkutarjoilut kuudelle olivat pöydässä noin tunnissa.

If you thought cheese fondue was difficult I can assure you it is really easy, fast and also filling dish for friends get together. As we partied all day long I didn’t have time for preparations but fondue for six was served in about an hour.

Kannattaa aloittaa niistä dipattavista eli mitä sitten haluatkin fonduejuustoon kastaa. Kuutioi leipä (hiukan kuivahtanut on parasta), pilko salami, kukkakaali, suolakurkut, ja niin edelleen. Meillä oli lisäksi parmankinkkua, jonka rullasin ja leikkasin sitten rullat puoliksi, ja kirsikkatomaatteja, joihin ei juuri juusto tartu, mutta jotka ovat minusta tosi hyvä lisä fondue-aterialle.

Start with the treats for dipping, cube bread, chop salami, couliflower, gherkins, and so on. We also had some Parma ham and cherry tomatoes.


Minulla on vuosia palvellut fonduesetti, jonka poltin tosin joutaisi roskakoppaan. Siinä muka on jonkinlainen tulen säätö, mutta kokemukseni mukaan se oli aina liian kuuma, joten käytän itse ihan vaan lämpökynttilää padan alla. Jos käytte Sveitsissä, niin kannattaa sijoittaa ihan oikeaan fonduepataan. Itse en niin tehnyt, ja sitä olen nyt sitten katunut jo muutaman vuoden. Ehkä sellaisia tosin voisi löytää Sveitsin ulkopuoleltakin, vinkkejä otetaan vastaan!

I have had my fondue set for years, it has served me well. Only thing I don't like about it is the heating thing which is supposed to be adjustable but based on my experience it is always too hot. So I use a candle instead, works just fine. If you ever go to Switzerland do yourself a favour and buy a proper Swiss fondue pot. I didn't and regret that all the time. Maybe you can buy one from somewhere else as well, I don't know, if you find one, please tell me, too.

Valmista fondue liedellä kattilassa, ei siis siinä fondue-padassa. Hiero ensin kattilan reunoja halkaistuilla valkosipulinkynsillä. Kuumenna valkoviini, ja kun se kiehuu, lisää kuutioitu/raastettu juusto ja anna sen sulaa. Sekottele. Kun kaikki juusto on sulanut, vähennä lämpöä ja lisää kirschiin sekoitetut maissijauhot (tai –tärkkelys). Nyt on tärkeää, ettei seos enää kiehu kovaa, ettei juusto pala. Samoin seosta tulee nyt sekoitella koko ajan, kunnes se alkaa saostua. Tässä kohdassa minulla aina käy niin, että eihän se ala saota sillä reseptiin määrällä, vaan lisään sitä sitten kerran tai pari (jälleen kirschiin sekoitettuna). Mutta kyllä se siitä aina sitten kuitenkin valmistuu. Kärsivällisyyttä siis tähän kohtaan. Ja tässä vielä tarkempi resepti:


Prepare your fondue on the stove in a pot, not in the fondue set pot. First rub inside of the pot with halved garlic. Add wine in the pot and when boiling lower the heat and add cheese. Stir all the time, let cheese melt in the wine. Mix cornflour in kirsch and add in cheese imixture, stirring constantly. Heat but don't boil until the cheese is smooth and thickens.

http://www.bbc.co.uk/food/recipes/swisscheesefondue_8925
Fondueta voi maustella lisäksi sitruunamehulla, muskotilla ja niin edelleen. Ja ruokajuomaksi viiniä tai vaikka omenamehua, mutta ihan pelkkää vettä en suosittele.

Koska juustofondue on aika tuhtia, ei ehkä kannata iskeä sitä herkullisinta suklaakakkuaan jälkiruokapöytään. Itse tykkään raskaan juustoherkuttelun jälkeen tuoreista hedelmistä: ananasta, cantaloupe- tai hunajamelonia, mansikoita, kirsikoita jne. Toivottavasti nautitte!

Cheese fondue is quite heavy so you might want to save your best chocolate cake to some other occasion. I personally like fresh fruit instead: pineapple, melon, strawberries, cherries etc. Hope you'll enjoy!

No comments:

Post a Comment