January 05, 2014

Väärällä puolella tietä

Olen vihdoin viime aikoina uskaltautunut täällä vääränpuolen liikenteessä enemmän auton rattiin ja ajamaan ihan jopa lähimarketia ja päiväkotia kauemmaksikin. Vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottuu yllättävän nopeasti, vaikka kyllä katson varmuuden vuoksi aina parikin kertaa molempiin suuntiin tietä ylittäessä ja autoillessa olen aina välillä (säännöllisesti) menossa ajamaan autoa kartanlukijan puolelta.

Huomenna alan autoilemaan entistä säännöllisemmin, kun kotitoimistoajat loppuvat. Onnekseni uusi työpaikkani on tässä ihan lähistöllä, noin vartin ajomatkan päässä (julkisilla menisi 40 minuuttia). Säästän keskustassa työskentelyyn verrattuna aikaa puolitoista tuntia per päivä sekä rahaa melkein pari sataa puntaa per kuukausi. Julkinen liikenne on täällä nimittäin melkoisen hintaista.

Tiet ovat täällä kapeita, mutkaisia ja mäkisiä, joten suuntavaisto on koetuksella. Navigaattori onkin ihan ehdoton autoilijan lisävaruste. Suunnistaminen (myös taksien, paitsi black cabien osalta keskusta-alueella) tapahtuu sen omituisen kirjainten ja numeroiden yhdistelmän eli postinumeron avulla (huom. myös se väli on tärkeä), pelkällä katuosoitteella ei pitkälle pötkitä, sillä samannimisiä katuja on todella paljon.

Näiden kapeiden ja mutkaisten pikkukatujen varsille saa tietysti myös pysäköidä aika lailla vapaasti ja meidänkin kotikatumme on välillä melkoinen esterata. Mutta tietä annetaan kanssa-autoilijoille tosi joustavasti, vastaantulija vilkauttaa valoja ja jää odottamaan, että pääset kapeikosta kuiville vesille.

Pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden kannattaakin sitten vastapainoksi olla tarkkana ja varoivaisia. Heitä ei ihan niin hirveästi kunnioiteta. Pyöräteitä on ainakin täällä meidän suunnallamme harvassa, ja jos niitä on, niin ne erottaa autokaistasta yleensä vain asfalttiin maalattu viiva. Käytännössä siis pyöräilijät ovat autoliikenteen joukossa.

Autoilemisesta vielä sen verran, että talvirenkaitahan täällä ei käytetä, vaan ajaa porskutellaan samoilla sileillä kesät talvet. No, tänä talvena ei ole oikein voinut talvesta puhuakaan, pakkasta on ollut ehkä viitenä yönä eli ei ole oikein ehtinyt nastoja kaivatakaan. Nyt sitten jännätään huomisaamun keliä!

No comments:

Post a Comment