January 08, 2014

Uuden kodin metsästys - Home Hunting

Uuden vuoden kunniaksi olemme (vihdoinkin) aloittaneet uuden kodin etsinnät. Asumme todella kivalla alueella, kulkuyhteydet ovat hyvät ja päiväkoti erinomainen, mutta talo on meille hiukan liian suuri. Ja se on homeessa. Mikä ei tietenkään ole kovin hyvä juttu. Suomessahan se olisi ihan täysi katastrofi, mutta täällä asiaan suhtaudutaan hiukan tyynemmin. Vanhoissa taloissa on ongelmansa. 

New year is a good time to start home hunting. We are currently staying in a really nice area, public transportation is good and nursery school just excellent but our house is a bit too big for us. And there is mould in it. Which obviously is not a good thing. At all. In Finland that would be a disaster but the British are calmer about it. Old houses have their issues.

Englantilaiset eivät oikeastaan ole koskaan innostuneet hirveästi kerrostaloasumisesta ja täällä asutaankin pääosin omissa taloissa, paritaloissa tai muutaman asunnon rivitaloissa. Kimppakämppäasuminen on tosi yleistä ja huoneen vuokraaminen isommasta talosta onnistuu yleensä lyhyelläkin aikavälillä, tyypillisesti vuokrattavat huoneet ovat heti vapaana. Eli jos olet tulossa tänne töihin tai opiskelemaan, niin voit aika huoleti varata vaikka hostellista huoneen muutamaksi ensimmäiseksi päiväksi ja etsiä sitä omaa vuokrahuonetta sitten paikan päällä. Kannattaa varautua siihen, että huoneet ovat pieniä ja paremmat päivänsä jo nähneitä.

Living in flats or apartment buildings has never really been that popular here in the UK and most of the Brits live in their own detached or semi-detached houses. It is also really common to share a house and renting a room is usually quite easy, rooms are usually available immediately. If you are planning to start studying or working here it is quite safe to book a room in a hostel for first days and then look for your own room. Just prepare yourself for small rooms that have seen a lot.

Meillä on kuitenkin tähtäimessä ostaa ihan oma koti ilman muita asukkaita. Onkin ollut ihan hauskaa ja opettavaista verrata englantilaisia ja suomalaisia asuntokauppakäytöntöjä, pikkuhiljaa alkaa täkäläiset kuviot selvitä. Suurinpiirtein.

Ensinnäkin asunnon kokoa mitataan täällä pääosin makuuhuoneiden lukumäärällä. Pinta-ala ei oikeastaan ole niin kiinnostava eikä sitä läheskään aina mainita, ja jos mainitaan, niin se saattaa sisältää myös esim. autotallin. Toinen Suomessa yliarvostettu asia on asunnon pohjapiirustus, täkäläisittäin sen löytää ehkä 70 prosentista ilmoituksista. Mutta mitäs, alakerrassa on keittiö, ruokahuone ja olohuone, makuuhuoneet ja kylpyhuoneet ovat yläkerrassa, siinähän se! 

Our plan, however, is to buy our own home without any other residents. It has been fun as well as educational to compare how different the market is to Finland. We are learning the local way, little by little. 

First of all, size of a house is measured in bedrooms, not in square metres. The exact size is not really that interesting and often is not even mentioned in the ad and if it is it might include e.g. garage. Another thing that is clearly overrated in Finland is the floor plan which is typically available in about 70 % of the sales ads. But hey, kitchen, dining room and living room downstairs and bedrooms and the bathroom upstairs - what else do you need to know? 

Asunnoista on yleensä aika hyvin esillä myös kuvia, usein aika tummia tai vääristyneitä, mutta kuitenkin. Niistä näkee myös hyvin paikallista sisustusmakua. Suomessahan suositaan valoisuutta ja avaruutta, kun taas täällä huoneet ovat täynnä huonekaluja ja tavaraa ja koriste-esineitä. Kun Suomessa asuntoa myyvä siivoaa tavarat piiloon kaappeihin, täällä voi nähdä myyntikuvissa tiskiröykkiöitä ja jos jonkinlaista roipetta pöydillä. Tähän on varmaankin myös ihan käytännön syyt: paitsi että täällä tykätään koriste-esineistä suomalaiseen makuun enemmän, on täällä yleensä myös vähemmän säilytystilaa.

When looking at sales ads there usually are quite a few pictures of the property available. Dark and distorted, but still. These give you a glimpse of local taste what comes to interior decorations. When in Finland people usually appreciate lightness and spaciousness here in the UK houses are full of furniture, this and that and amounts of decorative items. First of all the English like their accessories more than we Finns and the practical reason perhaps being that there usually isn't that much room or storage space for your belongings in houses here.

Ai niin, vielä yksi Suomessa tärkeä tieto eli Suomessahan rakentamisvuosi mainitaan yleensä jos ei ensimmäisessä, niin viimeistään toisessa lauseessa. Täällä sitä ei edes välttämättä tiedetä. Voidaan ehkä suurinpiirtein arvioida, että tämä alue on rakennettu joskus Edwardin aikaan. Eikä niitä tehtyjä remonttejakaan niin tarkkaan listata. Systeemi toimii niin, että kun olet ostamassa taloa, tekee pankki taloon kuntokartoituksen. Ei tosin niinkään sinun turvaksesi, vaan arvioidakseen, saako pankki omansa takaisin, jos talo joudutaan realisoimaan. 

Oh yes, unlike in Finland here it is not really that interesting to know when the house was built. In Finland that is mentioned probably in the first or second sentence. Here - no-one cares, or knows. You might hear that the house was probably built in Edwardian times, about. And the renovation made in the house? Who knows. How it works is that when you are buying a house your bank will have a surveillance made to evaluate the condition of the house. Not really to protect you but the bank, obviously.

Kävimme katsomassa myös ihan uusia rakenteilla olevia asuntoja. Niistä huomaa, kuinka englantilaiset asumistottumukset ovat muuttuneet ja muuttumassa. Yhä useammin keittiö ja ruokailutila ovat yhtä avaraa tilaa. Myös alakerrasta löytyy wc ja jopa kylpyhuone. Yhteisissä tiloissa on parketti tai laminaatti – kokolattiamattoja on vain makuuhuoneissa. Ja hanatkaan eivät enää välttämättä ole erikseen kylmälle ja kuumalle vedelle, vaan keittiöstä ja kylppäristä löytyy sekoitinhanat. Pyykkikone kuitenkin on ja pysyy keittiössä.

We also had a look at new development nearby and saw how houses and preferences are changing. More open space, kitchen and dining area are one big space. Toilet and bathroom also downstairs. Parquet or laminate floors, carpets only in bedrooms. And mixer taps :D The washing machine, however, stays in kitchen.

Alusta lähtien olemme tienneet, että tämän nykyinen kotin on vain väliaikainen, joten emme ole siihen niin hirveästi panostaneet. Nyt alkaa ärsyttää rumat vuokraemännän kattolamput ja tavaroiden jatkuva hukassaoleminen, kun ei näin väliaikaisesti ole viitsitty etsiä sitä loppusijoituspaikkaa. Joten tavoitteena on nyt kevään aikana päästä muuttamaan uuteen kotiin, toivottavasti se oikea löytyy!

From the day one we knew that our current home is just a temporary one so we haven't really made that much effort to "make it ours". Now we have finally had enough of our landlord's ugly lamps and having to constantly search for your things. So now our goal is to find a new home during this Spring, hope we'll find the right one!

Lisäys: Kun kirjoitin tämän teksti tiistaina, en vielä tiennyt, mitä tiedän nyt. Me taisimme löytää uuden kodin :)

Edit: When I wrote this text on Tuesday I didn't know what I know now. Looks like we have found our new home)

3 comments:

 1. Onnea uuteen kotiin! Olipa hyvä, että pääsitte pois siitä home asunnosta ennen kuin siitä olisi tullut terveydellisiä haittoja, sanoo täällä muutama astman saaneet kosteusvaurioasunnosta.
  Toivottavasti nyt on unelma asunto!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kiitos, vaikka vielä ei olekaan siis mitään paperilla, toivottavasti nyt kaikki menee hyvin loppuun saakka, peukut pystyssä ja sormet ristissä. Nuo kosteusvauriot on kyllä tosi pahoja, toivottavasti teillä on nyt tilanne parantunut ja tasaantunut.

   Delete
  2. Paremmin nyt, kun kolme meistä sai astmadiagnoosin jälkeen säännölliset lääkkeet. Mutta monet hankalat keuhkokuumeet takana sekä muut sairaudet riesana. Nyt kaikki ok.

   Delete