January 18, 2014

Töissä Lontoossa - Working in London

Muutamassakin englanninsuomalaisessa blogissa (ainakin Suklaata ja Kahvia sekä myös Britannika) on viime aikoina ollut postaukset työnhausta ja työelämästä täällä Englannissa. Itsellänihän kokemusta on nyt runsaasti se kaksi viikkoa, joten alan olla aika oikea ihminen kommentoimaan tätäkin asiaa ;) No, en edes yritä, mutta ehkä on paikallaan ensifiilikset uudesta työstä, vaikka pyrinkin pitämään työasiat ja Firman pois blogista samoin kuin aiemmin Yhtiön.

Now that I have a lot two weeks experience of working for a British company I believe I am competent enough to comment that to you as well. Well, not really but maybe some first impressions, specially when also some other Finnish bloggers here in the UK have just recently written about the same topic. Otherwise I try to keep my work and Firm out of the blog as I did earlier with Company.


Minullahan kävi niin hyvä tuuri, että sain ensimmäisen hakemani työpaikan (en nyt laske tähän niitä paria kesällä ihan täysin puhtaassa kokeilumielessä lähetettyä hakemuksentapaista), joten en osaa juurikaan kommentoida paikallista työnhakuprosessia muuten kuin todella yleisellä tasolla. Yleisesti ottaen täällä työpaikat saadaan rekrytointikonsulttien kautta ja konsultti sitten saattaa hoitaa myös palkkaneuvottelutkin puolestasi (konsultin palkkiohan on yleensä sidottu palkattavan henkilön palkkaan). Verrattuna Suomen viikkokausia kestävään jahkailuun, vatvomiseen harkintaan, päätöksenteko on täällä todella nopeaa ja joskus sinua pyydetään aloittamaan jos ei nyt seuraavana päivänä (niinkin voi tosin käydä) niin viimeistään ensi viikolla. Riippuen tietysti tehtävästä ja tilanteesta. 

Omalta osaltani kävi kuitenkin niin, että Firma itse hoiti prosessin ilman konsultteja ja oikeastaan haastattelustakin suurin osa ajasta meni siihen, että kävimme läpi tehtäviä jo ihan yksityiskohtaisella tasolla, eli oli heti aika selvää, että paikan saan. Aloituskin olisi ollut samantien, mutta nyt joulu ja vuodenvaihde viivästyttivät niin, että aloitin vasta kahden viikon päästä haastattelusta.

I was lucky enough to get the first job I actually applied for (I don't really count those couple of application-kind-of-things I sent last Summer just to test the market) so I really can't comment the local recruitment process except on very general level. Typically (not in my case, though) recruitment process is carried out by a recruitment consultant who may also negotiate your salary for you (commissions, you know). When compared to all hem and haw consideration in Finland, decision-making here is a lot quicker and you might be asked to start maybe not the next day but in a week. Depending on the task and situation, of course. Because of Christmas and New Year I only started two weeks after the interview.

Paljon on myös blogeissa kirjoitettu täkäläisestä afterworkistä ja kuinka työkavereiden kanssa vietetään paljon aikaa myös työajan ulkopuolella. Tämä on varmasti ihan totta, mutta riippuu tietysti myös paljon yrityksestä ja henkilökunnasta. Oma työnantajani on aika pieni yritys ja työntekijät ovat hyvin erilaisissa elämäntilanteissa. Osa lähestyy kuuttakymppiä, osa on pienten lasten vanhempia, osa parhaassa bailausiässä. Vaikka työpaikalla onkin synttärilista (kakkua tarjolle!) ja yhteinen lottorivi, niin perjantaipubiperinnettä ei ole tai vapaa-aikaa juuri muuten vietetä yhdessä. Töitä tehdään tiiviisti ja avokonttori onkin enimmän aikaa hiljainen, kun kaikki keskittyvät omiin töihinsä. Mutta työkaverit ovat mukavia ja rentoja ja ilmapiiri avoin ja positiivinen. Työajoistakin pidetään kiinni enkä ainakaan vielä ole havainnut mitään sen kummempaa ylityökuormitusta kenelläkään (osakkaita ei lasketa) - sekin siis taitaa poiketa Suklaasydämen ja Annikan kokemuksista. Kaikenkaikkiaan täytyy sanoa, että olen todella tykännyt näistä kahdesta viikosta!

There has also been a lot of talk about the British afterwork culture. I'm sure that is true but also depends on the company and your colleagues. At Firm we do have a birthday list (cake!) and lottery line but looks like there is no tradition of going out on Friday night or spend that much time together out of work. We work hard and the open floor office is usually quiet but people are really really nice and laid-back and general atmosphere open and positive. I must say I have really enjoyed my first two weeks at Firm!

Vaan nyt on viikonloppu ja aika vaihtaa vapaalle. Mitä suunnitelmia Sinulla on viikonlopun varalle?

But now it's weekend and time to relax. What are you going to do this weekend?

No comments:

Post a Comment