December 12, 2013

Pottapäiväkirja ja muita terveydenhuoltoasioita - Potty Diary and Other Health Care Things

Sarjassamme mitä et ikinä olisi kuvitellut tekeväsi: minä pidän nyt kakkapäiväkirjaa. En omista tuotoksistani, vaan Taaperon. Jos tuntuu, että taaperoikäisen ruoansulatusasiat eivät kiinnosta, voit suosiolla hypätä tuonne himppaisen verran alemmas tässä tekstissä, tuonne kuvan alapuolelle, siellä on vielä jotain muutakin.

Things you never imagined you'd do: I'm writing a poo diary. Not of my own production, but of Toddler's. If you are not really that interested in Toddler's digestion I suggest you skip the first part of this blog post and continue reading from below the picture, there is something else there, too.

Loppukesästä alkaen Taaperon on kärsinyt enemmän tai vähemmän ei nyt ummetuksesta, mutta ilmeisesti jonkinlaisesta haavaumasta takapuolessa, mikä on tietysti tehnyt potalla asioinnista aika epämukavaa. Ruoansulatusta edistävät lääkkeet ja kuivatut hedelmät ovat auttaneet väliaikaisesti, mutta kun pieni ihan selvästi edelleen kärsii, niin haimme apua, ennen kuin potalle meno alkaa pelottaa.

Toddler has been suffering from not really constipation but apparently from a small tear and it has been quite painful for the little one to go to the potty. Medicine for constipation and dried fruit have given temporary help but as Toddler clearly is still in pain we decided to see a doctor before going to the potty becomes something to be afraid of.

Kävimme perjantaina lääkärillä, ihan NHS:llä (eli siis se paljon parjattu kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä ja yleislääkäri), joka kirjoitti reseptillä uutta lääkettä ja faksasi (kyllä, oikeasti, faksasi :) ) tiedot NHS:n lastenhoitajatiimille. Hoitaja soitti maanantaina ja tuli käymään (kyllä, kotiin) keskiviikkona. Puolen tunnin mukava keskustelu ja nyt siis pidän kakkapäiväkirjaa ja raportoin asioinnin viikottain hoitajalle. Melko tehokasta, sanoisin!

So on Friday we saw a doctor, at NHS, who gave us a prescription and faxed (yes, really, faxed) our information to local children's nursing team. The nurse phoned on Monday and came to see me (yes, at my home) on Wednesday. We had a nice 30 min chat and now I'm writing a poo diary and report to her weekly. Quite efficient, I'd say!

No, lääke maistuu niin pahalle, ettei Taapero sitä juo edes mihinkään mehuun sekoitettuna, mutta löysin kaupasta leseitä ja ostin rusinoita ja muita kuivattuja hedelmiä. Vielä lisätään nesteiden juomista ja korjataan ruokavalioa hiukan eli eiköhän tämä tästä. Tavoitteena on siis, että potallakäynti ei olisi kivuliasta ja haavaumat paranisivat.

Well, the medicine we got tastes so bad that Toddler refuses to drink it but I managed to find some oat bran from the shop and also bought raisins and other dried fruit. More liquids and change the diet a little and that should do it. The goal is that going to the potty wouldn't be painful and tear would heal.

JOS SKIPPASIT KAKKA-ASIAT, JATKA TÄSTÄ. Ja sitten siihen muuhun asiaan, vaikka samaan sarjaan tämä kuuluu eli paikalliseen terveydenhuoltojärjestelmään. Täällä siis "terveyskeskukset" ovat yksityisiä lääkäriasemia, ja jokainen voi itse valita, mille asemalle rekisteröityy asiakkaaksi. Meillä on tähän asti pääsääntöisesti vain hyviä kokemuksia paikallisesta terveydenhuollosta. Lääkäriin pääsee ihan sujuvasti ja lääkärikäynnit ja lasten lääkkeet ovat ilmaisia. Lääkärit ovat tosin täällä enemmän auktoriteetteja kuin Suomessa, eivätkä juuri potilaiden mielipiteitä tai tuntemuksia kysele diagnoosia tehdessään.

IF YOU DECIDED TO SKIP THE POO TOPIC CONTINUE FROM HERE. And then the other stuff I promised, although it is related to the same thing, NHS that is. We mostly have only good experience from the local system. You usually get to see the doctor in 1 day and seeing the doctor and children's medicine is free. Doctors here are a bit more authorities here than in Finland and don't really listen to their patients' thoughts or ideas that much when making their diagnoses.

Mutta paikallisethan suorastaan rakastavat parjata terveydenhuoltojärjestelmäänsä ja uutisissa on harva se päivä uusi hoitoskandaali - tai siis hoitamattajättämisskandaali. Pari viikkoa sitten luimme, kuinka hoitokodeissa kuolee vuosittain yli 200 vanhusta ruoan ja nesteen puutteeseen - siis nälkään tai nestehukkaan. Tänään listattiin uudet 150 ei-koskaan-olisi-pitänyt-tapahtua -tapausta, esimerkiksi kuinka vahingossa sydänleikkaukseen päätyi väärä potilas tai lääkettä annettiin yliannostus tai vasemman jalan sijasta operoitiinkin oikea, ja toisaalta uutisoitiin, kuinka monet synnyttävät äidit jätetään yksin kesken synnytyksen. Tuttua juttua on jo se, kuinka ei missään tapauksessa kannata sairastua viikonloppuna - sairaaloissa kun ei silloin ole lääkäreitä. Tämän koimme jo itsekin omakohtaisesti.

But the English they seem to love criticising their NHS and almost every day we can read about new health care scandal - or "not taking care of" scandal. Few weeks ago we were told how more than 200 elderly people die every year in care homes because of malnutrition or dehydration. Today there was a list of 150 never-should-have-happened cases like heart surgery made to a wrong patient, overdoses in medication or instead of left foot it was actually patient's right foot that was operated, or how many mothers in labour are left alone unaware of what is going on. Not to mention how you should never get sick during the weekend - there are no doctors in British hospitals then. This we have experienced ourselves.

Tyypillisesti täällä onkin työsuhde-etuna ei vain työntekijän, vaan myös tämän koko perheen kattava yksityinen hoitovakuutus, ja NHS:n lääkärille mennään vain hakemaan lähete tuonne vakuutuspuolelle. Onneksemme olemme kuitenkin pysyneet sen verran terveinä, ettei tätä täkäläistä järjestelmää ole tarvinnut pistää todelliseen testiin.

Therefore, it is quite typical here that companies provide not just their employees but also their employees' families with a private health insurance as a benefit and you only see the NHS doctor to get a referral. Luckily we have stayed healthy enough and haven't had to put the system through a real test yet.

Suomessahan koimme Taaperon kanssa pari rankempaa sairastumisjaksoa, ja kokemuksemme terveyskeskuksista ja viikonloppupäivystyksistä Jorvin sairaalassa oli sellainen, että päätimme sairastua vain iltaisin ja viikonloppuisin. Terveyskeskus kun lähetti meidät kotiin ja pari tuntia myöhemmin päivystys otti välittömästi sisään osastolle keuhkokuumeisen pienen potilaan. Yksityistä puolta emme Suomessa kokeilleet, emmekä kaivanneet, ja sieltähän ne olisivat meidän tapauksessamme lähettäneet Jorviin kuitenkin.

In Finland Toddler went through two bit more serious periods of sickness and our experience of the Finnish health care and weekend emergency service at Jorvi hospital is that we decided to only get sick during the evening or weekend. When local health care centre sent us home it was only two hours later when Jorvi hospital took in a little patient with pneumonia. We never tried the private sector in Finland and in our case they would have sent us to Jorvi anyway.

Nuha vielä jyllää ja sepä sekä aamuinen huurre maassa varmaan inspiroikin tähän terveysaiheiseen postaukseen. Pitäkääpä villasukat jalassa, nauttikaa riittävästi kuumaa juomaa (glögiä) ja pysykää terveinä!

Still have a little bit of flu which apparently together with the frosty morning inspired me to write about health care system in the first place. Keep your warm woolen socks on and drink a lot of hot drinks (glögi, if possble) and stay healthy!

2 comments:

 1. Vinkki: kokeilepa hieroa Taaperon jalkapohjaa siitä kantapään ja päkiän välistä peukaloilla hellästi muutamien minuuttien ajan ja muutamia kertoja päivässä. Siitä löytyy ns. suoliston alueen heijastus pisteet. Itse olen hieronut molempia lapsiani ja on auttanut. No, omaan tähän liittyvän ammatin ja oikeastaan hieroin pojan jalkapohjia jo kun hän oli vielä masussa.
  Nuo lasten vatsavaivan ovat yleisiä, mutta kyllä se on ikävä katsoa toisen kärsimystä. Toivottavasti Taaperon olo paranee ja pääsee taas touhuamaan entiseen malliin.

  Parannelkaa ja viettäkää kiva viikonloppu!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkistä, täytyypä kokeilla! Jos Taapero vaan pysyy sen hetken paikallaan... :D Hyvää viikonloppua myös Sinulle!

   Delete