December 18, 2013

Brittiherkkuja - Mince Pie

Sarjassamme englantilaisia perinneherkkuja eli otin vihdoin härkää sarvista ja maistoin mince pie -nimisiä jouluherkkuja.

Once in Britain... One of the must have Christmas treats here in the UK is a mince pie. 

Kuten arvata saattaa, kun Englannista on kysymys, ulottuu tämänkin piiraan historia satojen vuosien taakse, 1200-luvulle, kun ristiretkien myötä englantilaisten keittiöön jalkautui uusia mausteita: kaneli, neilikka ja muskottipähkinä. Varsinaiset täytteet ovat siis jauhettua lihaa ja erilaisia hedelmiä.

As you might have guessed a mince pie as anything traditional here in the UK has a history of at least hundreds of years. This time we'll go back to the 13th century when among all other things crusaders brought some new flavours to British kitchen: cinnamon, cloves, nutmeg. Filling of a traditional mince pie consists of minced meat and different fruit.
Vuosien saatossa piiras on jalostunut ja nykyversiossa onkin lihaa jäljellä vain nimessä. Kyseessä on siis nykyisin pieni hedelmäpiiras, jota on maustettu näillä eksoottisilla mausteilla.

During the years the pie has developed and evolved and nowadays it is actually a small fruit pie seasoned with exotic spices.

Tämä kyseinen yksilö oli aika rusinavoittoinen, mutta täytteessä on omenaa, aprikoosia, sultanoita ja rusinoita, ainakin. Tosi hyvää, vähän niinkuin täkäläinen joulutortun vastine, tosin makeampi. Tämän kanssa voisi sopia lusikallinen vaikkapa kanelilla maustettua kermavaahtoa. Kyllä taitaa päätyä meidänkin joulupöytäämme tämä. Olikohan näitä vielä jäljellä...?

This particular sample had quite a lot of raisins in it but typically the filling consists of apple, apricot, sultanas and raisins, at least. Really nice, could have some cinnamon flavoured whipped cream with it, too. Will have these in our household, too, wonder if there are any left...?

No comments:

Post a Comment