October 26, 2013

Englantilaista perinneherkkua - Traditional English Delicacy

Joku ehkä saattaa muistaa, että iltapäiväteellä skonssien kanssa oli tarjolla englantilaista herkkua nimeltään clotted cream. Se ei oikeastaan ole kermavaahtoa, vaan ensituntumalta vaikuttaa melkeinpä voilta, tiedättehän, kermavaahtoa, jota on vatkattu vähän aika paljonkin liikaa. Oikeasti se on täysmaitoa, jota on kuumennettu höyryssä tai vesihauteessa ja annettu sitten jäähtyä, jolloin se "kokkaroituu". Koostumus ei kuitenkaan ole ollenkaan kokkareinen, vaan samettisen pehmeä.

You might remember that at the traditional high afternoon tea we had some clotted cream with the scones. It is not really whipped cream but at first glance more like butter, you know, cream whipped a little lot too much. What it really is is whole milk heated in steam or water bath and then left to slowly cool down. Texture is velvety soft and - creamy. 

Herkku ei yllätys, yllätys ole mitään dieettiruokaa, rasvapitoisuus on kuulemma oltava vähintään 55% ja ostamani purkin kyljessä komeili lukema 63,5%. Tuote on EU:ssa alkuperäsuojattu vai miksi sitä sanotaan, eli aito cornwallilainen clotted cream pitää olla tehty cornwallilaisesta maidosta perinteisen cornwallilaisen reseptin mukaan. Tosin devonilaiset ovat sitä mieltä, että herkku on kotoisin Devonista, ei Cornwallista, mutta siis Lounais-Englannista siis kuitenkin.

Surpise surpise, this is not diet food, the real EU protected of origin stuff from Cornwall has a minimum of 55% fat and the one I bought from a shop proudly says 63.5%. The real Cornish clotted cream must be made of Cornish milk with the traditional Cornish recipe. The neighbour of Cornwall, Devon, however, claims the clotted cream is originally from Devon. Either way, very much South England anyway.
Kuva/Picture: http://www.electoralcalculus.co.uk/region_map_large.jpg
Clotted cream on olennainen osa lounaisenglantilaista teetä eli skonssien seurana. Cornwallissa skonssille sivellään ensin hillo ja sen päälle nokare kermaa, kun taas Devonissa laitetaan tietysti ensin kerma ja päälle kokkareellinen hilloa. Koska haluan itse pysyä väleissä kummankin kreivikunnan kanssa (eikä minulla ollut edes skonssia, vaan voibriossi), laitoin molempia suurinpiirtein saman verran ja sivelytekniikalla. Perinteitä ja tapoja täysin tuntemattomana ulkomaalaisena otin vielä vapauden lisätä mukaan tuoreita vadelmia. Mmnam!

Clotted cream is an essential part of cream tea, served with scones and jam. In Cornwall you first spread your jam on the scone and then add a clod of cream, in Devon obviously the other way around - first spread your cream, then dollop the jam. As I like to stay in good terms with both counties (and I didn't even have scones but butter brioches) I added about the same amount of both and used spreading technique. And as a foreigner I possibly can't know the tradition or right manners so I took the liberty to add some fresh raspberries. Yammy!

No comments:

Post a Comment