July 24, 2013

Mitä Englannissa syödään?

Tuossa taannoin nautimme paikallisessa pubissa perienglantilaista herkkua, Yorkshire Puddingia. Tämä leivännäköinen lisuke kuuluu olennaisena osana Britannian suosikkiateriaan, perinteiseen sunnuntaipaistiin. Tarina kertoo, että ateria syntyi teollistumisen alkuaikoina, kun leikattu paisti laitettiin sunnuntaiaamuna uuniin kypsymään siksi aikaa, kun perhe lähti kirkkoon. Kirkosta palattua oli paisti valmis.
Äitienpäivälounas 2013. Tässä siis koko Sunday Roast on Yorkshire pudding -"lautasella".
Paistin lisukkeina tarjotaan tietysti perunoita, jotka voidaan kypsyttää paistin kanssa uunissa tai tarjoilla muusina, lisäksi kasviksia, tyypillisesti herneitä, kukkakaalia ja/tai porkkanoita, sekä siis tuo Yorkshire pudding ja lihan paistinliemestä tehty kastike.

Pub ei perinteisesti ole ollut paikka, jossa syödään, vaan siellä on ennemminkin keskitytty janon sammuttamiseen. Pikkuhiljaa kuitenkin oluen rinnalla on alettu tarjota pientä purtavaa ja nykyisin siis jo ihan monenlaista ruokaa, lähinnä kuitenkin hampurilaisia, ranskalaisia jne. Gastropubit ovat sitten enemmän ravintolamaisia. Sunnuntaisin pubeissa on tyypillisesti tarjolla Sunday Roast eli tuo sunnuntaipaisti, joka voi siis olla myös esim. kanaa, lammasta tai ankkaa.

Paikallisen pubimme hamppariateria.
Ei ihan kaikkein terveellisin vaihtoehto tuo pubiruoka - tosin löytyyhän niistä usein listalta salaattejakin eikä täällä sentään ihan kaikki ruoka ole rasvassa uinutta.

Brittien toiseksi suosituin ruoka on spagetti bolognese, joka on suomalaistenkin ykkösherkkua. Suomalaiset tuntuvat suosivan muutenkin englantilaisia enemmän jauhelihaa. Sitä syödään lihapullina, makaronilaatikkona, lasagnena jne jne. Suomen kärjestä löytyvät myös italialaiset pizzat ja pastat, mutta sen etnisemmät ruoat eivät juuri listoille nouse. Täällä taas listan kolmosena komeilee intialainen curry, englantilaisten kestosuosikki, jota myös englantilaisten kansallisruoaksikin joskus kutsutaan. Tarkemmin ottaen se suurin suosikki taitaa olla chicken tikka masala. Intialaisia ravintoloita löytyy joka kulmasta, myös tässä meidän kylässämme on erinomainen intialainen ravintola.

Ja meidän perheessä? No, meille ei tuo pubilounas ole vielä muodostunut tavaksi, mutta melkeinpä kerran viikossa kyllä tilaamme curryt kotiin. Muuten viikolla syödään varmaankin aika samanlaista ruokaa kuin muissakin lapsiperheissä sekä täällä että Suomessa, mutta toisin kuin Suomessa, täällä en viitsi vääntää itse lihapullia, vaan käytän kaupasta valmiina ostettuja. Ei siis niitä eineskumipalloja, vaan paistovalmiita pyöryköitä. Ja peruna-jauheliha-tomaattivuoka on edelleen Taaperon herkkuruokalistalla.

Mikä on teidän perheen suosikkiruoka?

Tähän postaukseen minut inspiroi tämä Daily Mailin artikkeli.

No comments:

Post a Comment