July 10, 2013

Kasvimaan kuulumisia

Aloitteleva hortonomi täällä vihdoin selvitti, että mikäs ihme tuo Ageratum Houstonianum (kerroin hankinnasta täällä) oikein on. Sehän on siis suomeksi sinitähtönen. Jos on jäänyt epäselväksi, niin lempikukkiani ovat yleensä kaikki siniset kukat, etenkin tuollaiset vaaleat, mutta kyllä siis pihalla saa muitakin värejä olla, enkä todellakaan pane pahakseni näitä meidän pihan ruusujakaan, joista on kuvia monessa aiemmassa postauksessa, hienoja ovat!

Syy, miksi nyt innostuin tekemään salapoliisityötä, on se, että hitsiläinen, löysin jokunen päivä sitten molemmista sinitähtösistäni mustia pieniä kirvoja!


Suihkuttelin kukkaparkoja astianpesuainevedellä pari kertaa, ja nyt on tilanne tämännäköinen. Näyttäisi siis auttaneen, mutta ovat hiukan kärsineen näköisiä, toivottavasti ei ollut liian tujua sekoitusta. Molemmat saavat kyllä vielä yhden suihkun. Onneksi samaan aikaan hankittu marketta ei tunnu kirvoille kelpaavan ja on saanut jäädä rauhaan.

Heitin ruukkuihin sekä sinitähtösen että marketan seuraksi muutaman suomesta tuodun krassin siemenen, mutta ei ainakaan vielä ole elonmerkkejä. Kasvimaalla olemme jo sen sijaan saaneet maistiaisia herneistä ja sipuleista.


Myös pinaatti on jo ihan satovaiheessa, samoin pari porkkanaa saamme omasta maasta. Taapero käy minttumaistiaisilla harva se päivä ja rosmariinia ja korianteriakin olemme hyödyntäneet. Nehän ovat siis paikallisen ruokakaupan yrttihyllystä . Pavut sen sijaan vielä miettivät kasvua, tosin taisipa siemenissä olla mukana suomesta tuotujen lisäksi myös täkäläistä kääpiölajiketta - vai mitä sanotte tästä? Korkeutta kasvilla on n. 20 cm, ja siinähän on ihan valmis papu! (Ja sininen kukka.)
 

Tämä meidän kasvimaamme on todella savista ja kovaa ja niin rikkaruohojen valtaamaa, että tässä ei ihan niin vaan hyötykasvit kasva. Tällä hetkellä vallalla on keltainen apila...


Rosmariinille ja mintulle laitoinkin ympärille möyheämpää multaa vähän laajemmalle alalle, jotta viihtyisivät. Rosmariinin kiusana on lisäksi meidänkin puutarhassamme viihtyvät ketut - jostain syystä tykkäävät kaivaa koloa juuri rosmariinin viereen. Ehkä siksi, että nyt siinä on sitä pehmeämpää multaa, jota on helppo kaivaa...

Kasvimaan puolella sinisyydestä vastaa keväällä englantilaistumisen puuskassa istuttamani laventelit (English Lavender).


Istutin itse asiassa laventelin Suomenkin kotipihalle viime vuonna, mutta eipä viihtynyt viileässä pohjoisen kesässä. Tällä kertaa on toisin ja nämä päätyvät jossain vaiheessa kuivauksen kautta pussiin ja sisätiloja tuoksuttamaan - ompelukone tosin jäi Suomeen, mutta ehkäpä niitä pusseja jostakin löytyy!

2 comments:

 1. Meilla on kanssa laventelia ja rosmariinia takapihalla. Ja minttua (pelkastaan silta varalta jos tulee tarve tehda Pimms & Lemonadea lol), se on tosin ruukussa ettei levia joka paikkaan kulovalkean tavoin. Esikoinen tykkaakin kayda aina valilla haistelemassa niita.

  Rosmariini on kasvanut tosi hyvin meidan raskaassa savipitoisessa maassa ja laventelia (useampi yksilo) istutin siksi etta se kestaa hyvin kuivuutta (jos tulee hosepipe kielto) eika nay kelpaavaan etanoille.

  Hyva vinkki tuo astianpesuainesuihku! (ja on siinakin taas yhdyssanalla pituutta :-) )


  ReplyDelete
  Replies
  1. Pimms & lemonade kyllä maistuu näillä helteillä, senpä takia alunperin tuon mintun minäkin hankin :) Se on tosiaan yleensä aika hyvä leviämään, mutta sehän ei meitä haittaa, sillä parempi minttu kuin nuo rikkaruohot. Tämä meidän kasvimaa kaipaisi totaalista myrkytystä ja maanvaihtoa.

   Tuo kastelukielto on ilmeisesti aika yleinen juttu täällä, miltei jokakesäinen?

   Delete