July 14, 2013

Brysselin elämyksiä silmille ja suulle

Bryssel-raportointi jatkuu...

Lauantaipäivä alkoi hotellin lähistön taidemuseoiden tarkistamisella. Valitettavasti modernin taiteen museo on remontissa, joten sen osalta esillä oli vain hyvin rajallinen kattaus, mutta tätä herraa olikin sitten tarjolla sitäkin enemmän.
 Rene Magrittea siis, ja muun muassa tällaista taidetta häneltä.

Hyvä katsaus Magritten elämään ja ajatusmaailmaan, kuinka hän jo varhain kiinnostui abstraktista taiteesta, maalasi aluksi impressionistista taidetta, sai elantonsa julisteiden tekemisellä, ja myöhemmin omaksui surrealistisen taiteen omakseen. Museokaupat ovat heikkouteni (kuten joku saattaa muistaa) enkä  päässyt tyhjin käsin ulos tälläkään kertaa. "Tämä ei ole piippu" -tarjotin ja "The man on a bowler hat" vetosivat.

Old masters -puolella oli myös huoneellinen pronssipäitä, tällä kertaa hiukan erilaisia sellaisia, nimittäin sarvipäisiä sellaisia. Mitään kuvaa en tietenkään näistä löytänyt mistään, mutta siis jos paikalle osutte, niin hienoja oli, kannattaa vilkaista vanhojen mestareiden puolelle, jonka seassa siis tämä näyttely oli. Taiteilija on Jan Fabre.

Vanhojen mestareiden puolella oli myös ainakin minusta huikean yllättävä ja todennäköisesti aikanaan 1500-luvun alussa keskustelua herättänyt Hieronumys Boschin "Pyhän Antoniuksen kiusaukset" (kuva mm. täällä). Wikipedia sanoo teoksen olevan Lissabonissa - no, minä näin sen kyllä täällä Brysselissä, onko sitten lainassa vai olisiko täälläoleva sitten kopio, en tiedä, mutta mieleenjäävä teos on!

Taide-elämykset jatkuivat museon ulkopuolella, kun kurkkasin Sablonin aukion antiikkimessut pikaisesti, tarjolla ihastuttavaa posliinia ja kristallia sekä koruja noin niin kuin pääsääntöisesti. En ollut ostosmielellä, joten hintatasosta en osa sanoa. Nämä messut siis viikonloppuisin heti aamuyhdeksältä alkaen, Place du Grand Sablon.


Sablonin aukio on myös oiva paikka tehdä suklaaostoksia, siellä kun ovat ns. kaikki: Pierre Marcolini, Wittamer, Neuhaus, Godiva ja muutama  muu. Neuhausilta sai mukaan myös opaslehdykän, jossa kerrotaan, mitä mikäkin herkku sisältää.

Iltapäivällä seikkailin vielä Woluwen ostoskeskukseen, jossa oli mukavasti paikallisia liikkeitä ja alennusprosentit kohdallaan, ja illalliseksi Sablonin aukion lähistön ravintolassa elämäni kalaisin ja kanaisin Salade Cesar ja mahtavan kokoinen vohveli.

Kuva ei ehkä kerro totuutta, mutta vohveli oli siis kooltaan noin 18 x 8 cm enkä millään pystynyt sitä kaikkea syömään, vaikka tämä ei niin äklörasvainen ja makea ollutkaan. Nam nam. Salaatti, pullo talon valkoviiniä (50 cl), valtava vohveli ja espresso 40 €.

Mukava päivä siis :) Tänään sunnuntaina suuntaan vielä pariin paikkaan - niistä sitten lisää myöhemmin - ja illemmalla kohti kotia. 

No comments:

Post a Comment