April 11, 2013

Kierrätystä, kierrätystä!

Kerroin taannoin, että paikallisilla maalaismarkkinoilla sai myös ympäristötietoa eli jäteneuvontaa. Täällä onkin jätehuollon suhteen hienot systeemit, meillä kesti aikansa oppia kaikki kiemurat, ja vieläkin pitää välillä tarkastaa asiat ennen kuin heittää roskat roskikseen.

Elikkäs. Takapihamme nurkka näyttää tältä.


Meillä on siis kaikenkaikkiaan kolme isoa roskasäiliötä sekä lisäksi laatikko ja vielä pieni säiliö. Jokaisella tietysti tarkasti määritelty sisältö.

Harmaaseen säiliöön heitetään muovipullot ja pahvit, suloisesti sekaisin. Vihreään laatikkoon lasi, kierrätyspaperi, tölkit ja paristot. Vihreään säiliöön sekajäte. Pieneen vihreään säiliöön biojäte, jonka voi kätevästi kerätä keittiössä harmaaseen vielä pienempään säiliöön, ja tyhjentää sitten siihen vihreään biosäiliöön. Näin yksinkertaistettuna siis.

Puutarhajätteelle on ruskea säiliö, mutta täällä kannustetaan myös jokaista taloutta kompostoimaan jätteensä itse. Meilläkin on pihan nurkassa kompostipönttö, vielä harkitsemme, rohkenemmeko ottaa sen käyttöön.

Jotta systeemi ei olisi liian helppo, on vielä muistettava kiikuttaa oikea roskis tien varteen oikeana keräyspäivänä. Joka on yhden säiliön osalta joka viikko, toisen säiliön osalta joka toinen viikko. Vakipäivänä, paitsi, jos viikolla sattuu olemaan jonkinlainen pyhäpäivä tai bank holiday, jolloin tyhjennys on yhtä päivää myöhemmin.

Eipä siis ihme, että me uusenglantilaiset tartuimme markkinoilla asiantuntija-apuun, ja saimmekin innostuneelta vanhemmalta herrasmieheltä hyvinkin yksityiskohtaisen kertauksen, miten nämä jätehuoltoasiat täällä toimivat. Ja mukaan vielä ohjevihkosen, mikä tulikin tarpeeseen - siitä on hyvä kerrata, mikä mihinkin pönttöön heitetään.


Näin siis mekin olemme alkaneet (vihdoin) vihertää!

2 comments:

  1. Ei onnistuisi meikäläiseltä, tuo astioiden kiikutus tiettyinä päivinä kadun varteen. Ehkä nykytekniikka auttaa ja esim. puhelin muistuttaa kesken aamuteen, että ruskea säiliö tänään please.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuh, meillä on harkinnassa ihan vanhanaikainen teknologia eli perinteinen seinäkalenteri kynämerkinnöin keittiön seinään. Toistaiseksi on varmuude vuoksi seurattu, minkävärinen pönttö naapurilla ilmestyy tien varteen ja otettu siitä mallia.

      Delete